Vad är Matsmältningsenzymer?
Vad är Matsmältningsenzymer? – Matsmältningsenzymer är ämnen som är nödvändiga för att matsmältningssystemet ska fungera korrekt och därmed också viktiga för din matsmältning.
Deras roll är att bryta ner maten som du äter till mindre och mera välupptagna näringsämnen.
Hur fungerar matsmältningsenzymer och kan din kropp få brist på dem?
Vad är matsmältningsenzymer?
Nästan alla processer i kroppen kräver närvaron av enzymer. Och det är inte annorlunda när det kommer till din matsmältning.
Matsmältningsenzymer är proteiner med hög molekylvikt. Och ämnen som tillåter nedbrytning av komplexa föreningar till enklare former, så att kroppen kan ta upp dessa som näring. Matsmältningsenzymerna utsöndras i hela matsmältningssystemet, från munnen till tarmen och deltar i processen för matsmältning av enskilda näringsämnen från intagen kost.
Matsmältningsenzymer produceras naturligt i kroppen av matsmältningskörtlar. Och även om varje organ ansvarar för enskilda enzymer, kompletterar dessa varandra. Därför är det också viktigt att kroppen inte får brist på någon av dessa enzymer.
Matsmältningsprocessen börjar i munnen tack vare närvaron av salivamylas, som produceras av spottkörtlarna.
Uppdelning av matsmältningsenzymer
Matsmältningsenzymer kan delas upp efter typ av näringsämnen de tar hand om:
- Proteolytiska enzymer ( peptidaser ) – dessa är enzymer ansvarar för nedbrytningen av proteiner, d.v.s. nedbrytningen av peptidbindningar.
- Amylolytiska enzymer ( amylaser ) – Tar hand om nedbrytningen av kolhydrater.
- Lipolytiska enzymer ( lipaser ) – Ansvarar för nedbrytningen av fetter.
- Nukleolytiska enzymer ( nukleaser ) – Bidrar till nedbrytningen av nukleinsyror, bland de nukleolytiska enzymerna kan vi bland annat hitta ribonukleaser som påverkar RNA och deoxiribonukleaser som påverkar kroppens DNA.
Matsmältningsenzym kan också delas upp efter plats där de är verksamma,
Då är uppdelningen följande:
- Munhålan – enzymer som salivamylas och lysozym produceras här.
- Magen – producerar enzymer såsom pepsin eller maglipas och löpe (utsöndras i magen på ett barn upp till tre års ålder).
Duodenum är ansvarigt för trypsinogen, kymotrypsinogen, elastas, maglipas, pankreas amylas, disackaridas, pankreas nukleaser. - Tunntarmen är verkningsstället för enzymer såsom aminopeptidaser, karboxipeptidaser, intestinalt amylas, sukras, intestinalt lipas, laktas och intestinala nukleaser.
Kroppens matsmältnings enzymer och dess funktioner
Matsmältningsenzymer som produceras i kroppen är nödvändiga för kroppens korrekta funktion, och för ett korrekt förlopp av matsmältningsprocesser i varje del av matsmältningssystemet.
Hur fungerar matsmältnings enzymer i kroppen?
Enzymernas roll i kroppen kan enklare förklaras med att de spjälkar ner maten till mindre delar och lättupptagliga näringsämnen,
och som ger stöd till hela metaboliska processen, de tar helt enkelt hand om matsmältningssystemets korrekta funktion och underlättar upptaget av näringsämnen.
Hur fungerar matsmältningen?
Matsmältningsenzymer är ansvariga för att katalysera de kemiska reaktionerna som är involverade i nedbrytningen av näringsämnen. Enzymerna gör dessa processer mer effektiva, och detta möjliggör också en effektivare bearbetning av förbrukade föreningar i kroppen.
I maten finns proteiner, kolhydrater och fetter i större molekyler. Tack vare matsmältningsenzymernas arbete, bryts dessa ner till mindre fragment, vilket möjliggör att de kan absorberas genom tarmväggen och användas korrekt av kroppen. Detta ger också i sin tur ett optimalt upptag av näringsämnen från all mat du äter.
Matsmältningsenzymer produceras samtidigt i många organ i kroppen. Även om det finns många av dem så kompletterar deras funktioner varandra.
Miljöns pH-värde är också viktigt för att enzymer ska fungera effektivt. Varje sektion av matsmältningskanalen kännetecknas av en specifik nivå av surhet, vilket möjliggör aktivering av vissa enzymer på lämplig plats i matsmältningskanalen, och påverkar ämnets korrekta funktion.
När fungerar ett enzym optimalt?
Alla enzymer är såväl pH- som temperaturoptima, d.v.s. då de fungerar effektivast. För många enzymer i människokroppen ligger pH-optimum ganska nära kroppstemperatur och pH-optimum dvs. ca 7. Om pH-värdet blir för högt eller lågt för enzymet denaturerar proteinet, så förlorar det helt enkelt sin tredimensionella form och därmed också sin funktion. Samma sak händer med proteiner när det hettas upp, vilket exempelvis händer när man steker ett ägg då äggvitan stelnar.
Det finns dock vissa enzym som funderar bättre vid surt pH och ett exempel är pepsin som bryter ner proteiner till peptider, och som fungerar bäst vid pH 2 och som denatureras vid pH 5. Pepsin finns i vår magsäck och där vi har ett surt pH värde och därmed är enzymet mest funktionellt i magsäcken, men inte utanför magsäcken. För katalas ligger pH-optimum på 7.0 och temperaturoptimum på 37°C
Hur fungerar enzymer i processen för matsmältning?
Enzymer som är ansvariga för den initiala matsmältningen av mat produceras redan i munnen, och mer specifikt av spottkörtlarna. Det salivamylas som då produceras är ansvarigt för den initiala nedbrytningen av komplexa sockerarter, t ex stärkelse eller glykogen.
Spottkörtlarna producerar också ett enzym som kallas lysozym, som har antibakteriella funktioner.
I magen är magkörtlarna ansvariga för produktionen av matsmältningsenzymer. Det är här som pepsin bildas, som katalyserar den initiala nedbrytningen av proteiner. Likaså maglipas, som är ansvarigt för den initiala nedbrytningen av fetter. Ett enzym som är karakteristiskt hos spädbarn. Deltar i nedbrytningen av proteinet ( kasein ) som finns i modersmjölken. Detta enzym finns i kroppen fram till cirka 3 års ålder.
Ett flertal enzymer produceras också i bukspottkörteln och släpps ut i tolvfingertarmen.
Pankreatisk lipas är ett av dessa, som fortsätter att smälta ner fetter, medan pankreas amylas bryter ner sockerarter till enklare molekyler. Trypsinogen omvandlas till sin aktiva form som kallas trypsin av ett enzym i tunntarmens slemhinna, som ytterligare smälter ner proteiner och aktiverar chymotrypsinogen genom att omvandla dessa till kymotrypsin.
I de yttre sektionerna av tunntarmen bryter karboxipeptidaser och aminopeptidaser ner proteiner, såsom maltas, sukras och laktas bryter ner sockerarter till enklare molekyler. Ett enzym som också trivs i tunntarmen är intestinalt lipas, som bryter ner fetter, samt nukleaser och nukleosidaser. Så småningom absorberas de nedbrutna föreningarna i blodomloppet och transporteras tillsammans med blodet till olika delar av kroppen.
Brist på matsmältningsenzymer
Brist på Matsmältningsenzym kan orsakas av många olika faktorer. Otillräcklig mängd enzymer kan översättas till störningar i hela kroppen.
Orsaker till brist på matsmältningsenzymer
Orsaker till enzymbrist kan vara:
- Kronisk stress.
- Genetiska anlag.
- Otillräcklig och felbalanserad kost.
- Matsmältningsproblem.
- Fortskridande åldrandeprocesser.
- Sjukdomar i matsmältningssystemet.
Symtom på brist på matsmältningsenzymer
Olika symtom vid brist på matsmältningsenzym kan vara:
Diarré eller förstoppning.
Illamående.
Magont.
Nedsat matsmältning (mycket gaser).
Återflöde.
känner sig mätt.
Det är dock viktigt att komma ihåg att ovan nämnda symtomen också kan indikera på många andra sjukdomar, som alltid, i händelse av oönskade symtom i kroppen, bör du konsultera en läkare och utföra en fullständig diagnos för att hitta orsaken till din smärta och genomföra lämplig undersökning eller behandling.
Hur kompletterar man bristen på matsmältningsenzymer?
När det finns brist på matsmältningsenzymer kan det vara mycket viktigt att agera så snart som möjligt, för att komplettera bristerna och balansera nivån av väsentliga ämnen i kroppen.
Först och främst är det värt att begränsa stressiga situationer i ditt liv och införa en välbalanserad kost.
Ät kost som är rik på fibrer och probiotika, som inkluderar: grönsaker och frukt, samt inlagda (fermenterade) grönsaker, yoghurt, kefir och filmjölk. Om möjligt är det också värt att undvika tunga måltider, snabbmat och fet mat på menyn.
Nästa steg kan vara ett korrekt utvalda kosttillskott , vilket positivt kan påverka förloppet av matsmältningsprocesserna.
Kosttillskott som innehåller matsmältningsenzymer
Kosttillskott med matsmältningsenzymer rekommenderas framför allt till personer som kämpar med brister på dessa ämnen. Dessutom kan det också indikeras i gruppen människor som lider av olika sjukdomar i matsmältningssystemet. Du bör alltid rådfråga din läkare innan du tar ett kosttillskott om du intar mediciner. Det är också viktigt att ta preparaten i enlighet med tillverkarens anvisningar på produktförpackningen.
Det finns många typer av kosttillskott som innehåller matsmältningsenzymer, vilka möjliggör leveransen av enstaka enzymer eller färdiga komplex till kroppen. Även kortare tids användning av ett kosttillskott rikt på matsmältningsenzymer kan förbättra ditt välbefinnande avsevärt. Intag av rätt preparat under en längre tid kan i sin tur också förhindra obehagliga besvär i matsmältningssystemet.
Det är dock viktigt att komma ihåg att även de bäst valda kosttillskotten inte kommer att ersätta en välbalanserad kost och en hälsosam livsstil. En balanserad och väl sammansatt kost gör att din kropp och du mår bättre i din vardag. Och om du lägger till lite motion eller träning så håller du också kroppen friskare.
Källor till denna artikel:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20522896/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31334962/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31478136/