FRI FRAKT FRÅN 399 kr – SNABBA LEVERANSER !

Vad är Matsmältningsenzymer

vad-ar-matsmaltningsenzymer

Vad är Matsmältningsenzymer?

Vad är Matsmältningsenzymer? – Matsmältningsenzymer är ämnen som är nödvändiga för att matsmältningssystemet ska fungera korrekt.
Deras roll är att bryta ner maten som du äter till mindre och mera lättupptagliga näringsämnen.

Hur fungerar matsmältningsenzymer och kan din kropp få brist på dem?

Vad är matsmältningsenzymer?

Nästan alla processer i kroppen kräver närvaron av enzymer. Och det är inte annorlunda när det kommer till din matsmältning.

Matsmältningsenzymer är proteiner med hög molekylvikt. Ämnen som tillåter nedbrytning av komplexa föreningar till enklare former, så att kroppen sedan kan ta upp näring. Matsmältningsenzymerna frisätts i hela matsmältningssystemet, från munnen till tarmen, och deltar aktivt i processen för att smälta ner enskilda näringsämnen från kosten.

Matsmältningsenzymer produceras naturligt i kroppen av matsmältningskörtlar. Och även om varje organ ansvarar för enskilda enzymer, kompletterar dessa varandra. Därför är det också viktigt att kroppen inte får brist på någon av dessa enzymer.

Matsmältningsprocessen börjar i munnen tack vare närvaron av salivamylas, som produceras av spottkörtlarna.

Uppdelning av matsmältningsenzymer

Matsmältningsenzymer kan delas upp efter typ av näringsämnen de tar hand om:

 • Proteolytiska enzymer ( peptidaser ) – dessa är enzymer ansvarar för nedbrytningen av proteiner, d.v.s. nedbrytningen av peptidbindningar.
 • Amylolytiska enzymer ( amylaser ) – Tar hand om nedbrytningen av kolhydrater.
 • Lipolytiska enzymer ( lipaser ) – Ansvarar för nedbrytningen av fetter.
 • Nukleolytiska enzymer ( nukleaser ) – Bidrar till nedbrytningen av nukleinsyror, bland de nukleolytiska enzymerna kan vi bland annat hitta ribonukleaser som påverkar RNA och deoxiribonukleaser som påverkar kroppens DNA.

Man kan också dela upp matsmältningsenzymer efter platsen där de verkar:

Enligt följande:

 • Munhålan – enzymer som salivamylas och lysozym produceras här.
 • Magen – producerar enzymer såsom pepsin eller maglipas och löpe (utsöndras i magen på ett barn upp till tre års ålder).
  Duodenum är ansvarigt för trypsinogen, kymotrypsinogen, elastas, maglipas, pankreas amylas, disackaridas, pankreas nukleaser.
 • Tunntarmen är platsen för enzymer såsom aminopeptidaser, karboxipeptidaser, intestinalt amylas, sukras, intestinalt lipas, laktas och intestinala nukleaser.

Matsmältningsenzymer och deras funktion

Matsmältningsenzymer som produceras i kroppen är nödvändiga för kroppens korrekta funktion, och för ett korrekt förlopp av matsmältningsprocesser i varje del av matsmältningssystemet.

Hur fungerar matsmältningsenzymer i kroppen?

Enzymerna i kroppen spelar en viktig roll genom att bryta ner maten till mindre delar och lättupptagliga näringsämnen. Som ger stöd till hela metaboliska processen, de tar helt enkelt hand om korrekt funktion för matsmältningssystemet och underlättar upptaget av alla näringsämnen.

Hur fungerar matsmältningen?

Matsmältningsenzymer är ansvariga för att katalysera de kemiska reaktionerna som är involverade i nedbrytningen av näringsämnen. Enzymerna gör denna process mer effektiva, och möjliggör också en effektivare bearbetning av förbrukade föreningar i kroppen.

I maten finns proteiner, kolhydrater och fetter i större molekyler. Tack vare matsmältningsenzymernas arbete, bryts dessa ner till mindre fragment, vilket möjliggör att de kan absorberas genom tarmväggen och användas korrekt av kroppen. Detta ger också i sin tur ett optimalt upptag av näringsämnen från all mat du äter.

 

Matsmältningsenzymer produceras samtidigt i många organ i kroppen. Även om det finns många av dem så kompletterar deras funktioner varandra.

Miljöns pH-värde är också viktigt för att enzymer ska fungera effektivt. Varje sektion av matsmältningskanalen kännetecknas av en specifik nivå av surhet, vilket möjliggör aktivering av vissa enzymer på lämplig plats i matsmältningskanalen, och påverkar ämnets korrekta funktion.

När fungerar enzymer optimalt?

Alla enzymer är såväl pH- som temperaturoptima, d.v.s. då de fungerar effektivast. För många enzymer i kroppen ligger pH-optimum ganska nära kroppstemperatur och pH-optimum dvs. ca 7. Om pH-värdet blir för högt eller lågt för enzymet denaturerar proteinet, så förlorar det helt enkelt sin tredimensionella form och därmed också sin funktion. Samma sak händer med proteiner när det hettas upp, vilket exempelvis händer när man steker ett ägg då äggvitan stelnar.

 

Det finns dock vissa enzym som funderar bättre vid surt pH och ett exempel är pepsin som bryter ner proteiner till peptider, och som fungerar bäst vid pH 2 och som denatureras vid pH 5. Pepsin finns i vår magsäck och där vi har ett surt pH värde och därmed är enzymet mest funktionellt i magsäcken, men inte utanför magsäcken. För katalas ligger pH-optimum på 7.0 och temperaturoptimum på 37°C

Hur fungerar enzymer för matsmältningen?

Enzymer som är ansvariga för den initiala matsmältningen verkar redan i munnen, mer specifikt av spottkörtlarna. Det producerade enzymet salivamylas är då ansvarigt för den första nedbrytningen av komplexa sockerarter, såsom stärkelse eller glykogen. Spottkörtlarna producerar också ett enzym som kallas lysozym, som har antibakteriella egenskaper.

 

I magen är också magkörtlarna ansvariga för att producera matsmältningsenzymer. Exempelvis pepsin, som katalyserar den initiala nedbrytningen av proteiner. Men också maglipas, som är ansvarig för den initiala nedbrytningen av fetter. Ett enzym som är karakteristiskt hos spädbarn och som deltar i nedbrytningen av proteinet ( kasein ) som finns i modersmjölk. Detta enzym finns hos spädbarn fram till cirka 3 års ålder.

 

Bukspottkörteln producerar också flera enzymer och frisätter dem i tolvfingertarmen. Exempelvis pankreatisk lipas, som fortsätter att bryta ner fetter, medan pankreas amylas bryter ner sockerarter till enklare molekyler. Ett enzym i tunntarmens slemhinna omvandlar trypsinogen till sin aktiva form, trypsin, som ytterligare bryter ner proteiner och aktiverar chymotrypsinogen genom att omvandla dem till kymotrypsin.

 

I de yttre sektionerna av tunntarmen bryter karboxipeptidaser och aminopeptidaser ner proteiner, såsom maltas, sukras och laktas bryter ner sockerarter till enklare molekyler. I tunntarmen är intestinalt lipas, ett enzym som hjälper till att bryta ner fett, samt nukleaser och nukleosidaser. De nedbrutna föreningarna absorberar så småningom i blodomloppet och blodet transporterar dem till olika delar av kroppen.

Brist på matsmältningsenzymer

Brist på Matsmältningsenzymer kan bero på många olika faktorer. Otillräcklig mängd av enzymer kan indikera störningar i hela kroppen.

Orsaker till brist på matsmältningsenzymer

Orsaker till enzymbrist kan vara:

 • Kronisk stress.
 • Genetiska anlag.
 • Otillräcklig och felbalanserad kost.
 • Matsmältningsproblem.
 • Fortskridande åldrandeprocesser.
 • Sjukdomar i matsmältningssystemet.

Symtomer vid brist på matsmältningsenzymer

Olika symtom vid brist på matsmältningsenzym kan vara:

 

Diarré eller förstoppning.
Illamående.
Magont.
Nedsat matsmältning (mycket gaser).
Återflöde.
känner sig mätt.

 

Det är dock viktigt att komma ihåg att ovan nämnda symtom också kan indikera på underliggande sjukdomar. Därför bör du alltid konsultera en läkare och utföra en fullständig diagnos för att hitta orsaken till dina besvär, för att kunna genomföra en lämplig behandling.

Hur kompletterar man bristen på enzymer?

För att komplettera bristen på matsmältningsenzymer kan man använda kosttillskott som innehåller matsmältningsenzym. Först och främst är det värt att begränsa stressiga situationer i ditt liv och införa en välbalanserad kost. Det finns också vissa livsmedel och örter som naturligt kan öka produktionen av matsmältningsenzymer i kroppen. Att äta en balanserad kost med tillräckligt med fiber, frukt och grönsaker kan också främja en god matsmältning.

Ät kost som är rik på fibrer och probiotika, som inkluderar: grönsaker och frukt, samt inlagda (fermenterade) grönsaker, yoghurt, kefir och filmjölk. Om möjligt är det också värt att undvika tunga måltider, snabbmat och fet mat.

 

Nästa steg kan vara korrekt utvalda kosttillskott, vilket också kan påverka matsmältningsprocessen positivt.

Kosttillskott som innehåller enzymer

Kosttillskott med matsmältningsenzymer kan framför allt vara bra för personer som kämpar med brist på enzymer. Dessutom kan människor som lider av olika sjukdomar i matsmältningssystemet också lida brist på enzymer.

 

Det finns många typer av kosttillskott som innehåller matsmältningsenzymer, vilka kan ge tillskott av extra enzymer till kroppen. Även kortare tids användning av ett kosttillskott rikt på matsmältningsenzymer kan förbättra välbefinnandet avsevärt, speciellt vid brist.

Digezyme

 

Det är dock viktigt att komma ihåg att även de bäst valda kosttillskotten inte kommer att ersätta en välbalanserad kost och en hälsosam livsstil. En balanserad och väl sammansatt kost gör att din kropp och du mår bättre i din vardag. Och om du lägger till lite motion eller träning så håller du också kroppen friskare. Om du tar mediciner, bör du dessutom alltid rådfråga läkare innan du tar ett kosttillskott. Det är också viktigt att ta kosttillskott i enlighet med anvisningar på förpackningen.

 

Källor till denna artikel:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20522896/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31334962/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31478136/