FRI FRAKT FRÅN 399 kr – SNABBA LEVERANSER !

Vilka grönsaker/frukter innehåller Folsyra (Vitamin B9) naturligt

vitamin-B9-folsyra-fakta

Vilka sorters grönsaker och frukter innehåller folsyra (Vitamin-B9 / folat) Naturligt

Vad är Vitamin B9 och vad gör folsyra – folat i kroppen?

Inledning: Folat är en form av Vitamin-B9 som finns naturligt i kosten (dvs. frukt, grönsaker, ägg, kött som nötlever osv.). Folsyra är en annan form av Vitamin B9. Kosttillskott är berikade med folsyra (eftersom kroppen lättare kan ta upp den formen). Det är viktigt med en varierad daglig kost och därför har vi skrivit detta inlägg om just ( Frukter Grönsaker Folsyra Vitamin-B9  ).

Vad gör folsyra – folat i kroppen?

Vitamin-B9 eller folsyra (folat) som det också kallas spelar en viktig roll i våra genetiska kroppsfunktioner. Vitamin-B9 har en stor betydelse för cellernas ämnesomsättning, celldelningsprocessen och tillväxtprocesser hos alla människor. Speciellt med celldelning och tillväxt för utveckling av foster under graviditeten. Folsyra är även ansvarig för att bryta ner aminosyran homocystein. (En för hög homocystein -koncentration i blodet kan öka risken för hjärt & kärlsjukdomar som stroke eller hjärtinfarkt).

Vitamin-B9 Folsyra (folat) – Bristsymtom:

Brist på folat, eller folsyra (Vitamin-B9-brist) är en näringsrubbning som i de flesta fallen beror på dålig kosthållning, men kan också uppstå av en högre alkohol konsumtion. Brist på folsyra kan kännas igen av blodbrist, det vill säga anemi, (eftersom kroppen inte kan tillverka röda blodkroppar korrekt), en lättare tendens till näsblod, långsammare sårläkning eller en försämring av immunförsvaret.

OBSERVERA:

Att ökat behov av folsyra under graviditeten kan också leda till brist. Bristen kan också utlösas av antibiotika (pga. rubbningar i den normala tarmfloran), eftersom folsyran (folat) bearbetas och absorberas i både tunn- & tjocktarmen, (av tarmens normala mikroflora). Kronisk alkoholanvändning hos människor är förknippade med en signifikant minskning av folsyranivåerna i blodet.

Mer information om folsyra på Livmedelsverket.se

Vilka livsmedel bör du äta för att få i dig folsyra?

Så, vilka sorts grönsaker och frukter innehåller folat (Vitamin-B9 eller folsyra) Naturligt?

Vilka Frukter innehåller folat (Vitamin-B9 eller folsyra)?

Folsyra, eller folat finns i frukter såsom:

  • Apelsin
  • Kiwi
  • Honungsmelon
  • Jordgubbar
  • Hallon
  • Björnbär
  • Svarta vinbär

Vilka Grönsaker innehåller folat (Vitamin-B9 eller folsyra)?

Folsyra (folat) finns bland annat i:

  • Torkade baljväxter är relativt rika på folat, som bönor, linser, kikärter, gröna ärter, sockerärter.
  • Men även gröna bladgrönsaker, som spenat, ruccola, perilja, frisésallat, machésallat.
  • Kål och rotgrönsaker, som broccoli, brysselkål, blomkål, kålrot innehåller också folat.

Får man i sig tillräckligt med folsyra (folat) när man äter mycket frukt och grönsaker?

Om du äter stora mängder frukter och grönsaker så kan du få i dig tillräckliga mängder folsyra (folat) via kosten. Behovet av extra tillskott av folsyra är dock beroende på mängd och vilken sorts grönsaker eller frukter som du äter.

Sammanfattning:

Grönsaker är ofta rikare på Vitamin-B9 – folat (folsyra) än frukt vilket kan vara värt att tänka på när du planerar din dagliga kost. Folsyra (Folat) finns även i ägg, kött (främst lever), nötter, fisk osv. samt vissa folat-berikade livsmedel.

Rekommenderat dagligt intag av folsyra (Vitamin-B9)

GruppDagligt
intag
Barn 0–9 år0–130 µg
Män och kvinnor 10–75 år200–400 µg
Gravida eller ammande kvinnor400 µg

I Sverige ligger det genomsnittliga dagliga intaget på 195–227 µg (för både kvinnor och män).