Mat som innehåller D-Vitamin
Fet fisk är den främsta källan till mat som innehåller D-vitamin, men du hittar det även i margarin, ägg, kött och D-vitaminberikad mjölk. Lax, makrill och sill till exempel innehåller högre mängder av D-vitamin.
D-Vitamin – Varför är det viktigt?
Under vinterhalvåret måste vi särskilt tänka på att ta tillskott av vitamin D, speciellt för oss nordbor. Vitamin-D stödjer bland annat vårt immunförsvar, kalciumnivå i blodet och benstommen.
Det är verkligen viktigt att undvika överdosering när det gäller kosttillskott, särskilt D-vitamin. Att ta för mycket D-vitamin kan faktiskt vara farligt och kan till och med orsaka allvarliga problem som njursvikt. Så det bästa är att hålla sig till den rekommenderade dagliga dosen för att undvika hälsorisker.
Att ta K2 tillsammans med D-vitamin är också något viktigt att tänka på. Du kanske redan vet att D-vitamin är avgörande för att kroppen ska kunna absorbera kalcium och stärka våra ben. Men vad du kanske inte vet är att K2 spelar en kritisk roll i denna process.
Se på det så här: D-vitamin fungerar som en dirigent som instruerar kroppen att absorbera kalcium från maten vi äter och föra det vidare till våra ben. Men utan K2 blir det som att dirigenten saknar en musiknot och orkestern blir förvirrad. K2 är den lilla noten som behövs för att dirigenten ska kunna leda orkestern rätt.
Vad gör D-vitamin i kroppen?
D-vitamin (likaså magnesium) reglerar kalcium balansen i kroppen, vilket innebär att Magnesium och D-vitamin hjälper kroppen att ta upp kalcium för att upprätthålla ett stabilt skelett och starka tänder. Om du har D-vitaminbrist kan du känna dig trött, få värk i kroppen eller bli svag i musklerna.
Mat som innehåller D-vitamin – Hur mycket behöver vi?
Livsmedelsverket beräknar att genomsnittsbehovet av D-vitamin är 7,5 mikrogram per dag, och man brukar vanligtvis rekommendera 10 mikrogram för att säkerställa att behovet täcks. Om du är äldre än 75 år eller har väldigt lite sol exponering, bör du ta 20 mikrogram D-vitamin per dag enligt rekommendationen.